Till sidans huvudinnehåll
Illustrerad kran med vattendroppe

Använd vattnet klokt, 8 enkla vattenspartips

Varma vår- och sommardagar behöver vi tänka extra på hur vi använder vattnet, framförallt i trädgården där det går åt mycket vatten. Av hållbarhetsskäl är det också alltid viktigt att inte slösa på vatten.

Undvik bevattningsförbud

Hållbar vattenanvändning handlar om att inte slösa vatten i onödan. Dricksvatten är ett livsmedel som främst är till för mat, dryck och hygien. Om vattenförbrukningen blir hög finns det riktlinjer i två olika nivåer; Spara vatten och Bevattningsförbud, parallellt gäller det att alltid tänka hållbar vattenanvändning.

Det går vanligtvis åt mycket vatten under varma vår- och sommardagar när många vattnar trädgårdar och fyller pooler. I vårt område är vi lyckligt lottade som tar vatten från Hjälmaren för att producera dricksvatten. Men även om det finns gott om vatten i sjön så kan vattenverken bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Är förbrukningen extremt hög kan en del få dåligt tryck eller till och med bli utan vatten. Då kan vi tvingas införa bevattningsförbud.

Det går åt energi och kemikalier för att producera dricksvatten, så av hållbarhetsskäl är det alltid viktigt att tänka på att minska onödig vattenförbrukning.

Ungefär 140 liter vatten förbrukar en person på ett dygn, fördelat i procent nedan

8 tips på hur du enkelt kan spara vatten

Tips 1 – Trädgårdsbevattning

Samla regnvattnet i en tunna och använd det till trädgårdsbevattning. Om du måste vattna i trädgården, gör det på kvällen eller tidig morgon så att inte vattnet dunstar bort. Tänk på att en vattenspridare kan göra av med 150 liter på 20 minuter, det innebär över 400 liter på en timme. Vattna med vattenkanna istället. 

Tips 2 - Duscha kortare

Duscha istället för att bada i badkar. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig eller schamponerar håret. En dusch på tre minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten. Om du ställer en klocka märker du tydligare hur länge du duschar.

Tips 3 – Stäng kranen när du borstar tänderna

Stäng av kranen när du borstar tänderna. Då sparar du upp till sex liter vatten i minuten. Om du gör det två gånger om dagen och stänger av två minuter, sparar du upp till 24 liter vatten per person och dag. Det blir 100 liter per dag för en familj på fyra personer!  

Tips 4 - Fyll disk- och tvättmaskinen

Fyll disk- och tvättmaskiner innan du startar dem och använd eko-program. Det går åt ca 50 liter vatten för en maskintvätt och 15 liter vatten för en disk i diskmaskin.  

Tips 5 - Handdiska inte under rinnande vatten

Om du handdiskar: använd diskbalja istället för att diska under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten. Diskar du i 15 minuter förbrukar du halva din dagsförbrukning.

Tips 6 - Fyll en vattenkaraff och ställ i kylen

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Fyll istället en karaff och ställ i kylen så har du alltid kallt dricksvatten.

Tips 7 - Samla upp överblivet sköljvatten

Ställ en bunke eller hink under kranen när du till exempel sköljer grönsaker och använd vattnet till att vattna krukväxter.

Tips 8 - Kontrollera att inget står och läcker

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. En droppande kran kan förbruka cirka 40 liter vatten per dygn. En strilande kran kan förbruka ungefär 800 liter per dygn. En toalett som små rinner kan betyda ett slöseri på 1900 liter per dygn.

Droppande kran

Så undviker du vattenläckage

Vill du undvika vattenläckage? Här kan du läsa mer om hur du går till väga.

Text: Tack för lånet av vattnet

Vattnets kretslopp

Vi lånar vårt vatten av kommande generation och dricker samma vatten som dinosaurierna drack. Allt vatten på jorden cirkulerar i ett evigt kretslopp.

Världsvattendagen

Världsvattendagen

Varje år den 22 mars firas Världsvattendagen. En dag som FN instiftade 1993 för att uppmärksamma värdet och betydelsen av vårt vatten och för att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar.

Kanna med vatten som hälls i glas

VA-kollektivet och vattentjänsterna

Vad innebär det egentligen att ingå i VA-kollektivet? Får man tjäna pengar på vattnet? Och hur mycket dricksvatten har man rätt att få? De frågorna besvarar vi här.