Till sidans huvudinnehåll
6/197 (visa lista)
Hängande glödlampor

Läget på elmarknaden – december 2024

Just nu är vi inne i en period med extremt höga spotpriser i delar av landet. Våra krafthandlare har sammanställt en rapport där de förklarar faktorerna som ligger bakom de höga spotpriserna och ger oss en prognos för hur läget ser ut framöver.

Nuläge 

Hösten har varit mild och gav fram till i november låga spotpriser jämfört med förra året. Första halvan av november blev kallare, vilket genererade en högre elförbrukning och stigande spotpriser. Andra halvan av november präglades av mildare väder igen, vilket minskade elförbrukningen och påverkade spotpriset nedåt.

Den hydrologiska balansen, som ger oss en uppskattning om hur mycket energi som ligger lagrad i snö, grundvatten och vattenmagasin, har varit hög under hösten och ligger just nu på + 8,5 TWh. Fyllnadsgraden i våra vattenmagasin är också hög, vilket grundar för god tillgång på vattenkraftsproducerad el under vintern.

Vad är det då som gör att vi har så höga spotpriser just nu? I Tyskland råder Dunkelflaute, då det är vindstilla och mulet. Kombinationen med kyla och ökad elförbrukning samtidigt som det råder låg elproduktion från vind- och solkraft gör att Tyskland har ett underskott på inhemsk el. För att täcka elbehovet behöver Tyskland importera el, vilket ger ökade tyska elpriser. Detta påverkar elområde 4 (Malmö) då en överföringskabel till Tyskland ansluter här. Elområde 3 (Stockholm) påverkas även av prisbilden i 4, då stora volymer el transporteras genom elområde 3 för överföring till 4.

Överföringsbegränsningar mellan elområdena i Mellansverige gör att produktionen av förnyelsebar el från vind och vatten i elområde 2 (Sundsvall) inte kan överföras vidare söderut. Svenska kärnkraftverket i Forsmark är inte fullt tillgängligt, vilket gör att nästan 1 200 MW elproduktion från kärnkraft saknas i elområde 3 just nu.

Isläggning på älvarna i norr begränsar tillgänglig vattenkraftproduktion tillfälligt, då man vill minska flödena och minimera risken för is i turbinerna.

Prognos framåt

Påverkan på timpris och rörligt månadspris

De långsiktiga väderprognoserna för vintern visar på mildare väder, men prognoserna är mycket osäkra. Förutsättningar finns för fortsatt låga spotpriser på liknande nivåer som under november då nivåerna i svenska och norska vattenmagasin är över normal nivå för årstiden. 

Just nu indikerar de korta finansiella terminskontrakten inga onormalt höga prisökningar under de kommande vintermånaderna

Påverkan på fast pris

Terminspriserna, som utgör basen för de fasta elavtalen, har fortsatt att sjunka ytterligare sedan vår senaste analys i april och ligger kvar stabilt i prognoserna framåt. De nordiska terminspriserna för elområde 3 under 2025 indikerar nivåer runt 55 öre/kWh. Ett ettårsavtal med start 1/1 2025 för dig med en förbrukning på 2000 kWh/år kostar idag cirka 88,75 öre/kWh inklusive skatter och fasta avgifter.

Din totala elkostnad består av tre delar: elpris, nätavgift och energiskatt. I dagsläget är elpriset den största delen av totalkostnaden.

  1. Elpris - elhandelskostnaden för din elanvändning. Kort och gott kostnaden för den el som du har använt till dina vitvaror och även när du tittar på tv, lagar mat eller laddar bilen. Det är denna del av elräkningen som påverkas av vilken typ av elavtal du har. 
  2. Nätavgift - elnätskostnad för överföring av el hem till dig via elnätet.
  3. Energiskatt - betalas för varje enskild kilowattimme som du använder.

  •  Se över din uppvärmningsform
    I en elvärmd villa som förbrukar 20 000 kWh/år går 90 % av elen till uppvärmning och varmvatten. Olika typer av värmepumpar och fjärrvärme gör att dina energikostnader inte sticker i väg lika mycket. Att sänka inomhustemperaturen med en grad gör också stor skillnad – då minskar du din totala energiförbrukning med 5 %.
  • Kontrollera fönstertätningar och isolering
    Ett välisolerat hus med täta fönster är energieffektivt och minskar uppvärmningskostnaderna.
  • Se över din användning av sådant som kyler och värmer
    Just saker som kyler och värmer är det som i regel drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis AC, bastu, spabad, eldriven golvvärme och elelement.
  • Använd elen när den är som billigast
    Om du har en timavräknad elmätare och ett rörligt avtal med timpris kan du via planering eller olika appar styra din elanvändning till de tidpunkter under dagen då elpriset är lägre. Sent på kvällen och under natten är elen i regel billigast. Ett tips kan till exempel vara att ladda elbilen då i stället för direkt efter jobbet.
  • Vänd dig till Eskilstuna kommuns energirådgivare för fler råd och tips.

Om du är osäker på vilket elavtal du har kan du logga in på Mina Sidor eller kolla din senaste elfaktura.

Ikoner för mejl och telefon

Vi hjälper dig att välja elavtal

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig bäst. 

Bild på ljusslingor med texten Vardagsvinst - Du vinner, miljön vinner, staden vinner

Välj ett vardagsvänligt elavtal

All el vi säljer är fossilfri. Vi har närproducerad el och el från förnybara källor. Vi är ditt lokala elbolag och vår vinst går tillbaka till din vardag.