Till sidans huvudinnehåll
4/197 (visa lista)
Snötäckt landskap med väg och hus.

Sophämtning under vintertid

Att utföra sophämtning vintertid kan vara en utmaning. Särskilt svårt kan det vara när vi står inför tuffa vintrar med blandning av snö, kyla och regn. På den här sidan har vi samlat tips för hur du kan hjälpa till att underlätta sophämtning under vintertid.

När vägar inte är plogade eller halkbekämpade riskerar vi att köra fast eller åka av vägen med våra sopbilar. Därför har våra chaufförer vårt fulla förtroende att göra bedömningen om det är lämpligt att köra på en väg eller inte utifrån väder och väglag. På så sätt undviker vi eventuella skador som kan drabba både person och fordon.

Vi gör alltid vårt yttersta för att leverera god service och trygga tjänster till dig som kund. Om din sophämtning blir försenad eller uteblivit på grund av okörbara vägar vädjar vi därför om förståelse, då det i så fall sker till följd av en säkerhetsåtgärd. Det kan då vara bra att känna till att vi i den mån det är möjligt har gjort flera försök att tömma kärlen.

Tips och råd för att underlätta sophämtning i vinter

  • För att vi ska kunna genomföra tömning hos dig behöver du skotta och halkbekämpa runt ditt kärl, samt hela vägen till den plats som sopbilen normalt stannar. Om det är snö eller is i vägen kommer ditt kärl inte tömmas, vilket beror på arbetsmiljöregler.  
  • Det ska inte finnas hinder mellan uppställningsplatsen av ditt kärl och sopbilen. Se till att det är en öppning i eventuella snövallar på minst en meter så att kärlen kan rullas mellan bil och kärlets uppställningsplats. 
  • Det ska vara halkbekämpat och halkfritt mellan kärlets uppställningsplats och den plats där sopbilen normalt stannar.  

  • När temperaturen skiftar mellan plus- och minusgrader under dygnet så kan soporna frysa fast i kärlet. Som fastighetsägare ansvarar du själv för att lossa eventuella sopor som frusit fast för att säkra att kärlet kan tömmas. 
  • Håll extra koll på kärlet när vädret är omväxlande. 
  • När det är kallt är det bra att låta blött avfall, som till exempel matavfall, rinna av innan du lägger det i påsen. Blöta påsar fryser lätt fast i kärlet. 
  • Innan tömning kan du peta runt lite försiktigt i kärlet med till exempel en pinne, för att säkerställa att påsarna inte har frusit fast.
  • Om påsarna har frusit fast kan du ställa in kärlet i ett utrymme med plusgrader, till exempel garage, så att påsarna tinar och lättare kan lossas innan sopbilen kommer.

  • Har ditt sopkärl inte tömts till följd av att det inte var skottat eller sandat runt kärlet vid tömningsförsöket? Då kommer vi genomföra ett nytt försök i den mån det är möjligt eller vid nästa ordinarie tömning. Se då till att du har skottat och sandat ordentligt runt sopkärlet inför det.
  • Om ditt kärl skulle bli fullt innan nästa ordinarie tömning så kan du beställa en extratömning genom vår kundservice. Tänk på att skotta och sanda runt kärlet inför en extratömning. För att frigöra plats i ditt sopkärl kan du även lämna förpackningar och tidningar vid en återvinningsstation. Se din närmaste återvinningsstation (sopor.nu).
  • Du som fastighetsägare ansvarar för att vägen fram till ditt kärl hålls i framkomligt skick året runt.
  • Flytta sopkärlet när du ska skotta. Skotta hela ytan under och runt kärlet ordentligt.
  • Kontrollera att locket på kärlet inte är fastfruset. Om locket inte kan öppnas så kan vi inte tömma kärlet.
  • Sopa av snö och is från kärlet innan sophämtning. Snön kan orsaka driftstopp för våra sopbilar.

Ta del av Eskilstuna kommuns avfallsföreskrifter (pdf).

Varför kan det vara svårt att framföra sopbilar i vinterväglag?

Snöröjda vägar och halka kan göra det svårt att framföra tunga fordon såsom sopbilar, de kan även tendera att fastna på vägar där det går bra att köra andra bilar. Nedan förklarar vi varför det är så.

Om sopbilen skulle börja glida på grund av halt väglag kan det på grund av dess tyngd vara svårt att få stopp på den. Det är våra chaufförer som både har ansvar och rättighet att bedöma om fordonet kan framföras på en väg. Säkerhet för chaufför och omgivning har högsta prioritet.

När sopbilen körs blir däcken varma. När sopbilen stannas för att tömma ett kärl kan alltså vinterväglag såsom snö och is tendera att smälta under däcken. Om det händer kan det bli svårt att köra vidare med sopbilen, särskilt i kuperad terräng.

Om det är moddigt, spårigt eller dåligt plogat behöver sopbilen hålla jämn fart och kan inte stanna eller sänka farten, då den kan riskera att fastna. Våra sopbilar stannar cirka 500 gånger varje dag för att tömma sopkärl, därför måste det vara möjligt att stanna fordonet utan eventuella konsekvenser.

I vissa fall kan sopkärl stå lite för långt ut på vägrenen, då behöver sopbilen ställas längre ut än eventuellt plogspår för att kunna tömma kärlen. I ett sådant fall riskerar sopbilen att köra fast i plogvallen. Hjälp oss hjälpa dig – ställ ut ditt sopkärl så att vår sopbil kan genomföra soptömningen utan att köra fast.