Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn
Var femte matkasse slängs helt i onödan. Det är varken bra för plånboken eller för miljön. För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några enkla tips på hur du kan minska ditt matsvinn.
1. Planera vad du ska handla i förväg och gör en inköpslista
På så sätt undviker du att köpa mer än vad du faktiskt kommer att använda och slipper mat som du inte hinner äta innan den blivit för gammal. Genom att ha en plan har du även större chans att lyckas undvika mängdrabatterna matbutikerna alltid lockar med och som ofta resulterar i onödiga köp.
2. Inför en "ät snart"-hylla i kylskåpet
Utse en hylla i kylskåpet där du placerar mat som borde ätas upp inom de närmsta dagarna. Då kan du enkelt se vilken typ av maträtt som borde lagas för att använda den mat du redan har. Dessutom behöver du aldrig mer skrapa ur mögliga creme fraiche-burkar när du har det här systemet.
3. Ta vara på matresterna istället för att slänga dem
Matresterna är en fantastisk resurs i vardagen som kan underlätta veckans matlagning. Frys in dem, ta med matlåda till jobbet eller servera en härlig buffe av veckans rester till middag. Minsta lilla smårest är värdefull och kan användas i en omelett. Är du osäker på hur du ska hantera matresterna finns det fantastiksa kokböcker med tips om hur man tar hand om dem.
4. Undvik att lägga för mycket mat på tallriken
Vi har alla gjort det, och varje gång hamnar en del av maten i soppåsen. Ta för vana att ta mindre på tallriken och istället hämta mat flera gånger för att undvika onödigt matsvinn.
5. Släng alltid matresterna i matavfallspåsen
Skulle du trots allt bli tvungen att slänga någon mat då den blivit dålig ska du alltid göra det i matavfallspåsen. Då kan vi ta hand om matavfallet och göra både biogas och gödsel av det. Dessutom har det visat sig att de som sorterar sitt matavfall har mindre matsvinn eftersom det blir synligt hur mycket som slängs.