Till sidans huvudinnehåll
Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

Var femte matkasse slängs helt i onödan. Det är varken bra för plånboken eller för miljön. För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några enkla tips på hur du kan minska ditt matsvinn.

1. Planera vad du ska handla i förväg och gör en inköpslista

På så sätt undviker du att köpa mer än vad du faktiskt kommer att använda och slipper mat som du inte hinner äta innan den blivit för gammal. Genom att ha en plan har du även större chans att lyckas undvika mängdrabatterna matbutikerna alltid lockar med och som ofta resulterar i onödiga köp. 

2. Inför en "ät snart"-hylla i kylskåpet

Utse en hylla i kylskåpet där du placerar mat som borde ätas upp inom de närmsta dagarna. Då kan du enkelt se vilken typ av maträtt som borde lagas för att använda den mat du redan har. Dessutom behöver du aldrig mer skrapa ur mögliga creme fraiche-burkar när du har det här systemet. 

3. Ta vara på matresterna istället för att slänga dem

Matresterna är en fantastisk resurs i vardagen som kan underlätta veckans matlagning. Frys in dem, ta med matlåda till jobbet eller servera en härlig buffe av veckans rester till middag. Minsta lilla smårest är värdefull och kan användas i en omelett. Är du osäker på hur du ska hantera matresterna finns det fantastiksa kokböcker med tips om hur man tar hand om dem. 

4. Undvik att lägga för mycket mat på tallriken 

Vi har alla gjort det, och varje gång hamnar en del av maten i soppåsen. Ta för vana att ta mindre på tallriken och istället hämta mat flera gånger för att undvika onödigt matsvinn.  

5. Släng alltid matresterna i matavfallspåsen

Skulle du trots allt bli tvungen att slänga någon mat då den blivit dålig ska du alltid göra det i matavfallspåsen. Då kan vi ta hand om matavfallet och göra både biogas och gödsel av det. Dessutom har det visat sig att de som sorterar sitt matavfall har mindre matsvinn eftersom det blir synligt hur mycket som slängs. 

Visste du att..

  • varje svensk ger upphov till nästan 100 kg matavfall per år, främst grönsaks- och fruktrester. En personbil kan köra nästan 2 km på en soppåse rötat matavfall (1 kg).
  • för varje kilo matavfall som rötas till biogas undviks 0,3 kg koldioxidutsläpp, eftersom biogasen kan ersätta fossila bränslen.
  • om man lägger ihop 3 000 personers matavfall under ett år räcker det för att driva en buss eller fem sopbilar under ett helt år.
Ett äpple

Kompost eller matavfall? Vi reder ut begreppen

Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp! Varsågod.

Sopbil som är en värdetransport

Vi gör allt för att nå noll

Här beskriver vi några av de insatser vi gör för att öka återvinningen i Eskilstuna.

Olika typer av pappersförpackningar.

Fakta om förpackningar

Hur finansieras återvinningen och hur mycket olja spar vi egentligen på att återvinna plast? Här är några trevliga fakta om förpackningar.

CItrusskal

Från matavfall till biogas

Alla matrester och allt matfett du slänger i matavfallspåsen återvinns till miljövänligt biogas. Vill du veta hur?

Äggskal i en hög.

Äggstra viktig info

Små, vardagliga handlingar kan göra stor skillnad för vår miljö, därför har vi bytt plats på äggskalen i sorteringsguiden som fortsättningsvis ska sorteras som restavfall.

Sopbil

Det här är inte en sopbil, det är en värdetransport

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar? Absolut inte!