Det ska vara lätt att sortera rätt
År 2011 införde vi färgsortering och var då först ut i hela EU med att sortera i sex fraktioner. Systemet innebar ett helt nytt sätt att sortera sitt avfall på. Färgsorteringen minskar mängden material som går till förbränning samtidigt som det ökar återvinning av förpackningar och utsorteringen av matavfall.
Kent Briby, affärsområdeschef Återvinning berättar om den effekt och påverkan färgsorteringen hittills har inneburit.
– Innan införandet av färgsortering samlades det varje år in cirka 8000 ton avfall från villor och fritidshus blandat med förpackningar och matavfall. Då gick 100 procent till förbränning. Idag arbetar vi med samma mängd avfall, cirka 8000 ton, men tack vare färgsorteringen går endast 46 procent av avfallet till förbränning. Resterande 30 procent utgörs av matavfall som blir till biogas samt 24 procent
av förpackningar vilka återvinns, berättar Kent.
”Skyltsystemet syftar till att göra det enkelt att sortera rätt, samt att öka återvinningen. Det ska även bidra till den cirkulära ekonomin och flera av de globala hållbarhetsmålen.”
Siffrorna talar sitt tydliga språk och sorteringssystemet har även inspirerat många andra. En av dessa är Örebro stad.
– Vi går gärna först och visar vägen för framtiden. Intresset för vår färgsortering ökar hela tiden och fler kommuner tar inspiration ur vårt arbete till sin egen verksamhet. Vår anläggning som stod klar hösten 2010 har kapacitet för mer avfall än vi idag samlar in, vilket gör att vi också har möjlighet att ta emot avfall från närliggande städer och kommuner. Örebro har anslutit och kan därför erbjuda alla villor, fritidshus och radhus att färgsortera sitt avfall. Men även fler städer visar intresse, säger Kent.