Till sidans huvudinnehåll
Kollektion med gällande färgpåsar 2024

Färgsorteringen - nu 100 procent återvunnen plast

Under hösten har påsarna i färgsorteringsfamiljen uppdaterats till en mer miljövänlig version. De nya påsarna – tillverkade av 100 procent återvunnen plast – fasas nu in i hushållen. De känns lite annorlunda, de ser lite annorlunda ut, men framför allt har de minimal påverkan på miljön.

Vi har under lång tid följt utvecklingen för plastpåsar och avfallspåsar. 

– Vi är så glada för det nya samarbetet vi har med en producent som tillverkar våra färgsorteringspåsar av återvunnen ensilageplast. Det är en riktigt stark typ av plast, berättar Kent Briby, Operativ chef för Återvinning. 

Att påsarna ska vara av god kvalitet har alltid varit en viktig faktor. De tidigare påsarna var gjorda av 70 procent fossilfri plast, även kallad bioplast. Men det var inte möjligt att ha påsar av 100 procent bioplast, då blev de för svaga. 

– Vi har inte kunnat använda påsar av bara bioplast eller papper, de påsarna går alldeles för lätt sönder för att fungera med färgsorteringssystemet. Tidigare har man inte kunnat färga återvunnen plast, men förra året knäckte producenten koden för hur infärgningen skulle göras, berättar Kent. 

”Om man ser till energiåtgång och koldioxidutsläpp vid själva tillverkningen, då är plastpåsen faktiskt överlägsen papperspåsen. Och nu när vi kan tillverka påsarna av 100 procent återvunnen plast, ja då är det riktigt bra.”

Hållbara påsar av återvunnen plast

Nu när påsarna tillverkas av återvunnen plast blir de inte bara mer hållbara.

– Som ett extra plus håller de nya påsarna ännu bättre än tidigare. Det ska krävas mycket för att dessa påsar ska spricka, läcka eller gå sönder. 

Å andra sidan innebär den återvunna plasten nya utmaningar. 

– De nya påsarna kan kännas lite ”kladdiga” och knepiga att öppna. Men jag tror att så fort man vant sig och fått till det rätta greppet ska det inte vara några problem. 

Diskussionen kring påsar och klimatpåverkan är komplicerad. När det gäller bärkassar är det konstaterat att den mest hållbara påsen är den som återanvänds flest gånger. Men när det gäller avfallspåsar som endast används en gång får man ta hänsyn till andra parametrar. 

– Om man ser till energiåtgång och koldioxidutsläpp vid själva tillverkningen, då är plastpåsen faktiskt överlägsen papperspåsen. Och nu när vi kan tillverka påsarna av 100 procent återvunnen plast, ja då är det riktigt bra.

Plast är en het fråga. Ibland uppstår frågan om hur miljövänligt det egentligen är med ett system som är beroende av plastpåsar.

– Sedan vi införde färgsorteringen har det brännbara avfallet minskat med 54 procent vilket är en stor vinst för miljön. I förhållande till mängden material som vi samlar in och återvinner är påsarnas andel mindre än en procent. När det är enkelt att sortera blir mer material sorterat och återvunnet, så färgsorteringssystemet är en solklar vinst för miljön trots användandet av plastpåsar, berättar Kent. 

Fler framtidsplaner för påsarna

På sikt planeras det för att skapa ett cirkulärt kretslopp för färgsorteringspåsarna.

– Planen är att vi framöver ska separera ut färgsorteringspåsarna och skicka tillbaka dem till producenten för återvinning. Vi tittar även på att börja samla in ensilageplast vid återvinningscentralerna, då kommer det materialet kunna återvinnas till färgsorteringspåsar. Planen på sikt är alltså att skapa ett cirkulärt flöde för vår plast. 

Hur ska man då göra för att få de nya påsarna? 

– Fortsätt att använda de påsar du har hemma, precis som vanligt. När du behöver nya beställer du det via din postlåda. Vi fasar in de här nya påsarna. Lagret med orange påse tog slut redan i oktober, vilket innebar att orange påse av återvunnen plast var först ut till hushållen. Resten av påsarna kommer allt eftersom.

Kent Briby, operativ chef för Återvinning

- Planen på sikt är att skapa ett cirkulärt flöde för färgsorteringspåsarna, där de kan återvinnas om och om igen, berättar Kent Briby, operativ chef, Återvinning. 

Nu är soptunnan återvunnen!

Allt fler produkter på marknaden tillverkas av återvunnen plast och nu är det möjligt även för avfallskärl. Går soptunnan sönder skickar vi tillbaka den till producenten för materialåtervinning. Hur vet du om du har en återvunnen tunna? Den har en lite mörkare nyans.

Så kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen (CO2) - Vi listar 4 tips!

Så kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen (CO2) - Vi listar 4 tips!

Att vi behöver minska våra koldioxidutsläpp har nog inte undgått någon. Men om du tror att dina val inte gör skillnad är det dags att tänka om! Så hur stor skillnad gör de där små vardagshandlingarna då? Här är fyra konkreta tips.

Sopbil

Allt material har ett värde - tillsammans återvinner vi mer än någonsin

Vi strävar efter att exakt allt material som kan återvinnas ska återvinnas, och tillsammans med dig kan vi uppnå det.