Till sidans huvudinnehåll

Hållbara kläder - De som redan finns i garderoben

De flesta av oss har dem – de där stora massorna av tyg i garderoberna som svämmar över och snart slukar oss. Och vi fortsätter att fylla på. Varje år tillkommer 14 kilo textilier till den överfulla garderoben.

Överkonsumtion av kläder och textilier

Svenskarnas konsumtion av textilier har ökat, mycket på grund av att det är så billigt med nya kläder samt tyger till hemmet. Men det som är billigt har ofta ett annat pris, nämligen på miljön, klimatet och hälsan. Själva produktionen står för 80 procent av miljöpåverkan, då stora mängder råvaror, vatten, energi och kemikalier används.

Valet av kläder och textilier väljs sällan utifrån hållbarhetsperspektivet, de väljs i första hand utifrån utseende, passform och pris. Men i en undersökning uppger 83 procent att de skulle kunna tänka sig att köpa mindre mängder nya textilier, om de visste att det gör skillnad för miljön. Och det gör det verkligen. Som konsument finns det mycket du kan göra! I stora drag handlar det om att vårda det du har, och att minimera inköp av nyproducerat.

Till kläderna sitter känslor kopplade. De säger vem du vill vara, vem du har varit och vad du har upplevt. Det kan vara svårt att lämna de känslorna åt sidan. Men är du villig att göra det, för att göra skillnad?

Tips för att skapa en garderob med hållbara kläder

Aktivera din befintliga garderob:

  • Börja med att tömma hela din garderob och gå igenom det du har. Prova allt och sortera kläderna i olika högar: behålla, laga, sälja, skänka, återvinna.
  • Om du gillar plagget och är bekväm i det är det en solklar keeper. Om inte – lägg då plagget i en av de övriga högarna. Var skoningslös. Kläder som är i fel storlek eller som inte är din stil kommer att göra mer nytta i någon annans garderob.
  • Har du kläder du gillar men som har små defekter? Spara dem i en egen hög, de ska du se till att fixa.
  • Fynda! Plötsligt hittar du ett plagg som du glömt bort. Försök att se det med nya ögon. Går det att göra om så att du trivs med det bättre? Eller går det att kombinera på ett nytt sätt som gör att det blir en favorit? Hitta kreativiteten.
  • När du rensat ut allt är det dags att flytta in det som du beslutade dig för att behålla. Organisera garderoben på ett sätt som passar dig. Kanske är det att dela upp den i sektioner efter årstid, efter färg, eller efter arbetskläder vs. fritidskläder.
  • Ett tips för att hålla koll på vilka kläder du faktiskt använder är att vända galgarna åt fel håll. När du använt ett plagg hänger du tillbaka det rättvänt. Har du efter ett år fortfarande galgar som hänger felvänt? Då är det dags att släppa taget om de plaggen

Vårda, lappa och laga dina kläder 

  • Laga det där lilla hålet, färga eller sy om. Att använda och vårda det du redan har är en av de viktigaste sakerna du kan göra. Om varje plagg används dubbelt så många gånger jämfört med genomsnittet minskar dess klimatpåverkan med nästan hälften.
  • Välj galgar av bra kvalitet som inte sliter på plaggen. Jackor och kavajer behöver galgar med extra stöd för att de ska hålla passformen.
  • Smutsiga gympaskor? Tappa inte hoppet, de kan räddas! Använd en tandborste, och en blandning av lika delar vatten och bikarbonat. Skrubba och torka av med en fuktig trasa. Nu blev de genast trevligare att använda igen.
  • Färga om. Många naturliga livsmedel innehåller starka färgämnen som går utmärkt att färga om smutsvita linnen och fläckiga tröjor med. Gurkmeja, kaffesump, rödbetor och svart te är några exempel. Det finns även textilfärger i färgbutiker om man vill färga tillbaka svärtan i sina svarta jeans.
  • Tvättning sliter på kläder. Innan du reflexmässigt slänger kläderna i tvätten, prova om den där fläcken går bort för hand. Vissa kläder blir som nytvättade bara genom att få hänga ute i friska luften ett tag, testa att vädra för att minska antalet tvättar i maskin.

Återbruka kläder - Byt, sälj och skänk

Det som du inte använder kan bli någon annans favorit. Ge dina kläder chansen att byta garderob så att de får komma till användning. Du kanske gör någon väldigt glad på köpet.

Har du någon gång varit på en klädbytardag? Win-win för alla inblandade. Du lämnar ifrån dig det du inte använder, och får med dig andra plagg helt gratis. Varje år anordnar Naturskyddsföreningen nationella klädbytardagar, och vi är med på ReTuna tillsammans med Folkhögskolan. Kanske en mindre klädbytardag med nära vänner kan vara en bra idé?

De kläder som du tror det finns ett extra värde i, testa att sälja dem på nätet. Hitta en passande köp- och säljgrupp i sociala medier, eller en annan smidig plattform. Det finns även företag som du kan lämna dina kläder till så sköter de försäljningen åt dig. 

Skänk bort – till vänner, bekanta, företag eller välgörenhetsorganisationer som kan sälja det vidare. Det är alltid bättre att kläderna kommer till användning hos någon, än att de ligger oanvända i din garderob.

Vi tar hand om dina textilier

Om du inte vet vad du ska göra av dina textilier kan du lämna dem till vår textilinsamling, vi ser till att de kommer till användning igen.

Så här lämnar du textilier i våra behållare:

  • Lägg textilier i en valfri plastpåse och knyt ihop med dubbelknut. Lägg påsen i våra behållare som finns runt om stan.
  • Du kan lämna kläder, hemtextilier, hela skor, prydnadskuddar, bälten, hattar, hela ryggsäckar och väskor.
  • Du kan inte lämna sängkuddar täcken, mattor, möbeltyger, stuvbitar, garnnystan, trasiga skor, blöta eller oljiga kläder. Sortera det som Ej Återvinningsbart vid återvinningscentralen.

Hårda fakta om textilier

  • 80 % av miljöpåverkan sker vid produktion av textilierna
  • En genomsnittlig svensk köper 14 kilo textilier per år, alltså kläder och tyger till hemmet.
  • 8 kilo textilier per person och år slängs i soporna. Hälften av det som slängs är helt och skulle kunna användas av någon annan.
  • Konsumtionen av hemtextilier har nästan fördubblats mellan 2000 och 2017, från 2 kilo per person och år till 3,9 kilo per person och år.
  • Av de textilier som konsumeras i Sverige är 80 % producerade utanför EU:s gränser.
  • 83 % av svenskarna uppger att de skulle kunna tänka sig att köpa mindre mängder nya textilier, om de visste att det gör skillnad för miljön.
  • Drygt hälften köper i någon utsträckning begagnade kläder för merparten av dessa rör det sig dock om en mindre del.
  • Svenskarna lämnar i genomsnitt 3,8 kilo textilier till second hand varje år. Men vi handlar bara 0,8 kilo.
  • För att producera ett kilo bomull krävs upp till 29 000 liter vatten, det krävs även stora mängder bekämpningsmedel som är skadliga för vår natur.
  • Enligt FN:s handelsorgan Unctad släpper klädindustrin ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop!
  • I Eskilstuna och Strängnäs samlar vi in ca. 13-15 ton textilier i veckan! Material som kommer till användning istället för att förbrännas
återbruka kläder

Textiliernas pris på miljön

Pris för miljön för ett par nya jeans

  • 12 000 liter vatten
  • 10 kg växthusgaser
  • 1,5 kg kemikalier

Pris i butik

  • 399 kr
Textilbehållare på retuna

Lämna kläder till oss

Lämna dina kläder och hemtextilier till oss, vi ser till att de kommer till användning igen.

Entrén på ReTuna Återbruksgalleria

Besök ReTuna Återbruksgalleria

Välkommen till världens första återbruksgalleria. Upplever du shopping på ett helt nytt sätt.