Så ska elnätet hjälpa oss in i framtiden
Har du hört talas om effektfrågan? En viktig och aktuell fråga på många håll runtom i landet, inte minst här i Mälardalen. Häng med, så ska vi förklara vad den handlar om!
Mälardalen är en av Sveriges största tillväxtregioner och många företag vill etablera sig här. Samtidigt ställer vi om till ett fossilfritt samhälle. En av nycklarna i omställningen är ökad elektrifiering inom bland annat industri och fordonsflotta.
Effektoptimering Eskilstuna söker lösningar för framtidens elnät
Eskilstuna Energi och Miljö, EEM, och SEVAB Strängnäs Energi, ägare av de lokala elnäten i Eskilstuna kommun och Strängnäs kommun, abonnerar på effekt från det överliggande nätet som ägs av Vattenfall.– Vi vill ha tillgång till mer effekt, men det kommer ta tid att få så mycket som vi har behov av i framtiden. Därför behöver vi nu hitta lösningar som gör att vi klarar tillväxten inom ramen för tillgängligt effektutrymme. Detta jobbar vi med inom projektet Effektoptimering Eskilstuna, där både EEM och SEVAB deltar, säger Linda Werther Öhling, projektledare.
God tillgång till effekt är en förutsättning för att Eskilstuna ska kunna växa.
– Det här projektet är viktigt för vår framtid. Vi vill ju att vår stad ska blomstra, säger Linda Werther Öhling.
”Vi vill ha tillgång till mer effekt, men det kommer ta tid att få så mycket som vi har behov av i framtiden. Därför behöver vi nu hitta lösningar som gör att vi klarar tillväxten inom ramen för tillgängligt effektutrymme.”
Fyra initiativ i Effektoptimering Eskilstuna
- En av de konkreta lösningarna projektet arbetar med är att skapa samarbeten gällande lokal effektreserv. Vissa dagar under den kalla delen av året ser vi att bristen på överföringskapacitet från vårt överliggande nät skulle kunna lösas med hjälp av lokal reservkraft. EEM tar just nu fram förslag på avtal och rutiner för att kunna skriva avtal med innehavare av reservkraft till nästa vinter.
- Eftersom vårt elnät är som mest belastat när det är kallt är uppvärmningsalternativ som inte använder el fördelaktiga för energisystemet. Fjärrvärme är ett väldigt bra alternativ och i Eskilstuna och Strängnäs produceras dessutom el i kraftvärmeverken, vilket är positivt för vår lokala tillgång på eleffekt.
- Vi kommer att kontakta EEMs och SEVABs företagskunder för att tillsammans diskutera vad vi kan göra för att avlasta elnätet och minska effekttopparna. Förhoppningen är att vissa företag har möjlighet att effektoptimera och effektstyra delar av sina verksamheter.
- Vi har, tillsammans med Mälardalens högskola, startat upp en förstudie för att se om ett vätgaslager skulle kunna vara en effektiv lösning för att kapa effekttopparna.