Fakta om matsvinn och våra 4 bästa tips för att bli svinnsmart
Var femte matkasse slängs helt i onödan. Ingen vill såklart köpa hem mat bara för att slänga den. Mindre matsvinn ger vinst både för den egna plånboken och för vår miljö.
Största delen, cirka 70 procent, av allt matsvinn uppstår i hushållen. Varje år slänger vi i Sverige 37 kg ätbar mat och dryck per person. I en familj med två vuxna och två barn innebär det 148 kg per år. Livsmedelsverket har räknat ut att det motsvarar en kostnad på 3000-6000 kronor som skulle kunna användas till annat roligt i stället.
Så minskar du ditt matsvinn
Produktionen av den mat som årligen hamnar i soporna motsvarar drygt tre procent av alla växthusgaser som årligen produceras i Sverige. Förutom utsläppet av växthusgaser så används stora mängder vatten i livsmedelsproduktionen som också slösas bort helt i onödan. Inte alls hållbart.
Vad kan man då själv göra för att minska matsvinnet? En stor del av matsvinnet går att undvika med lite planering. Med regelbunden inventering av vad som redan finns hemma, genom att skriva en inköpslista och anpassa matlagningen efter hur mycket som ska ätas vid tillfället undviker man att maten hinner bli gammal och behöver slängas