Till sidans huvudinnehåll

Allt om ditt sopkärl

Välkommen till vår guide om hur du tar hand om ditt sopkärl på bästa sätt! Här hittar du all information du behöver för att enkelt hantera storleken på ditt kärl och hur du håller kärlet rent. Här hittar du även tips och råd inför din sophämtningsdag. För en smidigare och mer effektiv sophantering i ditt hem!

Sopbil med sidlastare tömmer ett sopkärl

Byt storlek på ditt sopkärl

Vid olika skeden i livet har man olika behov och olika mycket hushållsavfall, därför kan du välja mellan två olika storlekar på kärl. Byt storlek på kärl genom att logga in på Mina Sidor. Där hittar du alla dina återvinningstjänster och kan enkelt och smidigt hantera beställningar och ändringar samt avslut av tjänster. För fullständiga priser vänligen se avfallstaxan.

Så placerar du din soptunna inför sophämtning

Vi hämtar ditt avfall och ser till att det går till återvinning. För att vi ska kunna göra vårt jobb smidigt och effektivt, uppskattar vi om du ser till att sopbilens arm har fri åtkomst till ditt kärl. Genom att följa några enkla tips hjälper du oss att hålla processen smidig och problemfri – tillsammans tar vi oss mot en mer hållbar framtid!

Placera sopkärlet med öppningen utåt senast kl. 06.00 på hämtningsdagen.

 Låt kärlet stå kvar på platsen tills det blivit tömt. 

Klipp och röj från växtlighet runt kärlet.

Kärlet måste ha fritt från hinder minst 60 cm runt om och 4,5 m ovanför.

Skotta och sanda runt omkring kärlet vintertid.

Vi tömmer ditt gröna avfallskärl varannan vecka året om. Förenkla din vardag med vår app ! Där kan du bland annat se din kommande hämtningsdag samt beställa nya färgsorteringspåsar. Se till att aktivera push-notiser så påminner vi dig när det är dags att rulla ut tunnan. Om du dessutom lämnar ditt mobilnummer så hör vi av oss om din sophämtningsdag ändras inför storhelger och röda dagar. 

Du kan även se din hämtningsdag genom att logga in i Mina Sidor. Om du vill ha en påminnelse på sms inför varje ändrad hämtning kan du registrera dig på vår sms-tjänst

De ändrade dagarna gäller för sophämtning, sommarhämtning och hämtning av trädgårdskärl. Ställ ut ditt kärl till ändrat datum och låt det stå kvar tills det blivit tömt. 

Ändrade dagar 2025

Ordinarie dag

Ändras till

Långfredag Fredag 18 april Ingen ändring, körs som vanligt
Annandag Påsk Måndag 21 april Tisdag 22 april
     
  Tisdag 29 april Måndag 28 april
  Onsdag 30 april Tisdag 29 april
Första maj Torsdag 1 maj Onsdag 30 april
     
  Tisdag 27 maj Måndag 26 maj
  Onsdag 28 maj Tisdag 27 maj
Kristi himmelsfärdsdag Torsdag 29 maj Onsdag 28 maj
     
  Tisdag 3 juni Måndag 2 juni
  Onsdag 4 juni Tisdag 3 juni
  Torsdag 5 juni Onsdag 4 juni
Nationaldagen Fredag 6 juni Torsdag 5 juni
     
  Tisdag 17 juni Måndag 16 juni
  Onsdag 18 juni Tisdag 17 juni
  Torsdag 19 juni Onsdag 18 juni
Midsommarafton Fredag 20 juni Torsdag 19 juni

Du kan välja olika typer av abonnemang, kärlstorlek och hämtningsfrekvens beroende på dina behov. Det vanligaste är att ha ett 190 literskärl och hämtning varannan vecka. Om du har ett fritidshus i kommunen finns det olika alternativ för sophämtning under sommaren

Alternativ och kostnader hittar du i den aktuella avfallstaxan.

Bor du i någon av Eskilstunas tätorter kan du ha ett trädgårdskärl för att enkelt bli av med löv, kvistar, fallfrukt och annat trädgårdsavfall. Vi tömmer trädgårdskärlet varannan vecka från vecka 13 till vecka 46. Läs mer och beställ trädgårdskärl här.

Alla som bor i villa i vår kommun har tjänsten färgsortering och de allra flesta gör ett grymt jobb med sorteringen. Det finns förstås alltid utrymme att bli bättre. För att förenkla kommunikationen med de kunder som behöver hjälp med att få sorteringen att fungera, har vi utvecklat ett system.

 Chaufförerna som kör sopbilarna, eller värdetransporterna som vi brukar kalla dem, tittar i sin monitor för att se att avfallet ser okej ut vid tömning. Om kärlet innehåller för mycket felsorterat, osorterat eller löst avfall gör chauffören en notering om detta.

 Vid nästa tömning går chauffören ut för att kolla i kärlet. Ser det bra ut? Toppen! Om inte hänger chauffören en orange lapp på det gröna kärlet samt tar en bild för dokumentation. Chauffören tömmer sedan kärlet som vanligt.

 Vid nästa tömningstillfälle kollar chauffören igen. Om det ser bra ut får kunden en grön lapp som tack, om det fortfarande ser osorterat ut får kunden en röd lapp på sitt kärl. Chauffören tar även en bild på avfallet.

Den kund som får en röd lapp på sitt kärl debiteras en felsorteringsavgift och eventuellt en extra hämtningsavgift. Detta är engångskostnader (enligt gällande avfallstaxa) som inte återkommer om kunden fortsättningsvis sorterar på rätt sätt.

Fluglarver och dålig lukt? Det är ett vanligt bekymmer när det kommer till soptunnor. Här ger vi dig tipsen för hur du håller ditt sopkärl rent och fritt från ohyra.

Tips 1 – dubbelknut

Första och viktigaste tipset – tättslutande dubbelknut. Se till att fylla påsarna lagom mycket så att det fortfarande går att knyta ihop dem utan för mycket glapp vid öppningen. Särskilt viktigt är det med matavfallspåsen som annars riskerar att läcka vätska. Fluglarver gillar fuktigt matavfall, ge dem inte chansen att krypa in där. 

Tips 2 – matavfallet

Om du slänger mycket fuktigt matavfall, släng gärna även hushållspapper i matavfallspåsen som hjälper till att suga upp fukten. Du kan även låta matavfallet rinna av sig i vasken innan du slänger det i gröna påsen. Matavfall som luktar mycket, så som räkskal och fiskrens, kan du rulla in i hushållspapper innan du slänger det.

Tips 3 – byt påsar ofta

Byt gärna grön påse ofta så att den inte hinner bli för full och för tung. Vid behov kan du använda dubbla gröna påsar för att minimera risken att vätska från matavfall läcker ut i sopkärlet. Tänk på att även matrester från förpackningar kan dra till sig fluglarver, så se till att även lila och bruna påsen går att knyta ihop ordentligt. Allt avfall ska alltid förpackas i påsar. 

Tips 4 – placeringen

Under sommarmånaderna kan du välja en skuggig plats att ställa kärlet på, eftersom sol och värme kan förvärra soplukt. Håll även gärna fritt från buskage och växtlighet som kan bidra till att kärlet lättare blir smutsigt utvändigt. 

Tips 5 – rengöring

Rengör sopkärlet regelbundet, både invändigt och utvändigt. Använd rikligt med vatten  och skrubba med en skurborste på skaft för att nå ända ner i botten. Använd miljövänlig såpa vid behov, men endast vatten räcker långt. Gör rengöringen på gräsmattan eller på grus så filtreras vattnet i marken. Gör det inte på gatan, då rinner smutsigt vatten ner i dagvattenbrunnarna och går orenat ut i våra vattendrag och sjöar. Ju mer noggrann du är med att knyta dubbelknut och inte överfylla påsarna, desto mer sällan kommer du behöva rengöra ditt kärl. 

Tips 6 – ättika

Avsluta rengöringen med att spraya kärlet med ättikssprit, invändigt och på kanterna. Ättika håller lukt och fluglarver borta. Låt kärlet torka ordentligt innan du börjar använda det igen. 

Allt fler produkter på marknaden tillverkas av återvunnen plast och det är möjligt även för avfallskärl. Går soptunnan sönder skickar vi tillbaka den till producenten för materialåtervinning.

Hur vet du om du har en återvunnen tunna? Den har en lite mörkare nyans.

En kvinna i rosa jacka slänger tre olikfärgade påsar i en soptunna. I bakgrunden syns några villor.

Sortering i hus

Du som bor i hus i Eskilstuna sorterar förpackningar, matavfall, tidningar och restavfall i sex olika färgade påsar. Påsarna slänger du sedan i ditt gröna sopkärl. Tack för att du matchar rätt avfall med rätt färg när du sopsorterar!

Mobiltelefon där EEM-appen syns på skärmen. I bakgrunden syns tre rullar med färgsorteringspåsar.

Få koll på alla dina tjänster direkt i appen

Nu kan du göra din vardag lite enklare! Genom att ladda ner vår app kan du bland annat se din kommande hämtningsdag samt beställa nya färgsorteringspåsar. Se till att aktivera push-notiser så påminner vi dig när det är dags att rulla ut tunnan.