Till sidans huvudinnehåll
En kvinna i rosa jacka slänger tre olikfärgade påsar i en soptunna. I bakgrunden syns några villor.

Så håller du ditt sopkärl rent och fräscht

Fluglarver och dålig lukt? Det är ett vanligt bekymmer när det kommer till soptunnor. Här ger vi dig tipsen för hur du håller ditt sopkärl rent och fritt från ohyra.

Tips 1 – dubbelknut

Första och viktigaste tipset – tättslutande dubbelknut. Se till att fylla påsarna lagom mycket så att det fortfarande går att knyta ihop dem utan för mycket glapp vid öppningen. Särskilt viktigt är det med matavfallspåsen som annars riskerar att läcka vätska. Fluglarver gillar fuktigt matavfall, ge dem inte chansen att krypa in där. 

Tips 2 – matavfallet

Om du slänger mycket fuktigt matavfall, släng gärna även hushållspapper i matavfallspåsen som hjälper till att suga upp fukten. Du kan även låta matavfallet rinna av sig i vasken innan du slänger det i gröna påsen. Matavfall som luktar mycket, så som räkskal och fiskrens, kan du rulla in i hushållspapper innan du slänger det.

Tips 3 – byt påsar ofta

Byt gärna grön påse ofta så att den inte hinner bli för full och för tung. Vid behov kan du använda dubbla gröna påsar för att minimera risken att vätska från matavfall läcker ut i sopkärlet. Tänk på att även matrester från förpackningar kan dra till sig fluglarver, så se till att även lila och bruna påsen går att knyta ihop ordentligt. Allt avfall ska alltid förpackas i påsar. 

Tips 4 – placeringen

Under sommarmånaderna kan du välja en skuggig plats att ställa kärlet på, eftersom sol och värme kan förvärra soplukt. Håll även gärna fritt från buskage och växtlighet som kan bidra till att kärlet lättare blir smutsigt utvändigt. 

Tips 5 – rengöring

Rengör sopkärlet regelbundet, både invändigt och utvändigt. Använd rikligt med vatten  och skrubba med en skurborste på skaft för att nå ända ner i botten. Använd miljövänlig såpa vid behov, men endast vatten räcker långt. Gör rengöringen på gräsmattan eller på grus så filtreras vattnet i marken. Gör det inte på gatan, då rinner smutsigt vatten ner i dagvattenbrunnarna och går orenat ut i våra vattendrag och sjöar. Ju mer noggrann du är med att knyta dubbelknut och inte överfylla påsarna, desto mer sällan kommer du behöva rengöra ditt kärl. 

Tips 6 – ättika

Avsluta rengöringen med att spraya kärlet med ättikssprit, invändigt och på kanterna. Ättika håller lukt och fluglarver borta. Låt kärlet torka ordentligt innan du börjar använda det igen. 

Ett äpple

Kompost eller matavfall? Vi reder ut begreppen

Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp! Varsågod.

Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Äppelchips

Tips med äpplen

Högsäsongen för äpplen är här! Det finns så mycket roligt att hitta på med äpplen, här kommer tre enkla tips.

Person slänger matrester

Vad är matavfall och varför ska det sorteras?

Vad är matavfall och varför ska det sorteras?

Trasig stol

Vad är grovavfall

Grovavfall är sådant avfall som uppkommer i hemmet men som inte passar att slänga i hushållsavfallet. Läs mer om hur det ska hanteras.

Sopbil

Det här är inte en sopbil, det är en värdetransport

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar? Absolut inte!