Åtta snabba energispartips
Här har vi samlat några enkla vardagstips som kan hjälpa dig att minska din förbrukning av både värme och varmvatten.
Sänk inomhustemperaturen
Även några få grader minskar energiförbrukningen. Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvarorna och spisen ger värme och du sover bättre om temperaturen i sovrummet är något lägre än i övriga huset. Dra även gärna ned värmen på elementen när du reser bort.
Vädra med korsdrag
Genom att göra korsdrag en kort stund, istället för att låta fönstret stå på glänt under flera timmar, så går inte så mycket värme till spillo. Stäng av termostaterna på elementen om du behöver vädra en längre tid. Den kalla luften gör annars att termostaten drar upp effekten till maximal nivå.
Täta dörrar och fönster
Täta så stannar värmen inomhus. Fördragna gardiner och persienner hindrar även värmen från att smita ut.
Fritt framför elementen
Undvik att ställa stora möbler framför elementen, då blockeras värmen och det krävs mer energi att värma upp rummet.
Stäng av fläkten
Använd bara spisfläkten när du lagar mat eftersom den suger ut stora mängder uppvärmd luft.
Täta droppande kranar
Ett års droppande av vatten kan kosta hundralappar.
Slösa inte med varmvattnet
Installera snålspolande kranar i kök och badrum och tappa upp vatten i diskhon istället för att diska under rinnande vatten vid handdisk så minskar vattenanvändningen.
Duscha hellre än bada, då går det inte åt lika mycket varmvatten. Duscha heller inte för länge, en dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen av varmvatten med hundratals kilowattimmar. Och stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig så sparar du ännu mer.
Se över temperaturen
Ha inte för hög varmvattentemperatur, den bör ligga mellan 50-55 grader.
Oberoende rådgivning
Eskilstuna kommuns energi- och klimatrådgivare svarar kostnadsfritt på frågor om uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatpåverkan, statliga bidrag på energiområdet och mycket annat.
Energi- och klimatrådgivningen vänder sig till allmänheten, små till medelstora företag och organisationer. Uppgiften är att hjälpa till att minska energianvändningen och där det är möjligt, använda miljövänligare teknik.