Elförbrukning för villa
Olika boendeformer påverkar elförbrukningen olika mycket. Att bo i villa är det som brukar dra mest el. Ni kan själva påverka elförbrukningen genom att undersöka olika uppvärmningsmetoder, tänka på husisoleringen eller ta till enkla vardagsknep.
Då uppvärmningen är det som brukar ta mest el hänger elförbrukningen mycket på uppvärmningsmetoden. Om det inte endast är elvärme som används, utan fjärrvärme för villa, luftvärmepump eller bergvärme också är inblandat så drar detta ner elförbrukningen.
Normal elförbrukning villa
Årsförbrukningen av el för en villa beror på många olika faktorer. Bidragande faktorer till elförbrukningen kan vara fönsterisolering, hur många apparater som är på i hemmet, hur ofta tvätt, matlagning och maskindisk är igång o.s.v. Under sommarhalvåret behöver vi inte lika mycket energi för att få upp värme i villan, vilket gör att elräkningarna blir mycket lägre.
Snittförbrukningen av energi för en stor villa ligger på 20000 - 25000 kWh per år. Det motsvarar en elräkning på 3000-3500 kronor i månaden om uppvärmningen sker med elvärme. Detta blir cirka en hundring per dag, vilket i slutändan inte är lika mycket som det kan kännas när man ser hela årskostnaden. Majoriteten av elförbrukningen går till att värma upp huset. En mindre villa på ca 100 kvm har en årsförbrukning på ungefär 12 000 - 14000 kWh, vilket då resulterar i ungefär hälften av elkostnaderna som för en stor villa.
Normal elförbrukning med fjärrvärme, bergvärme eller luftvärmepump
Om du har fjärrvärme eller värmer huset med luftvärmepump eller bergvärme ligger en normal elanvändning på ca 5000 kWh/år. Alltså en fjärdedel till en femtedel mindre än om du har direktverkande el som uppvärmningsform.
Minska elförbrukningen i din villa
Det drar lätt iväg med elkostnader utan att vi riktigt förstår varför. Det finns mycket vi kan göra som gemensamt drar ner kostnaderna. Många bäckar små kan ge stora resultat!
Tips för att spara på energianvändningen:
- Se över din uppvärmningsform
I en elvärmd villa som förbrukar 20 000 kWh/år går 90 % av elen till uppvärmning och varmvatten. Olika typer av värmepumpar och fjärrvärme gör att dina energikostnader inte sticker i väg lika mycket. Att sänka inomhustemperaturen med en grad gör också stor skillnad – då minskar du din totala energiförbrukning med 5 %. - Kontrollera fönstertätningar och isolering
Ett välisolerat hus med täta fönster är energieffektivt och minskar uppvärmningskostnaderna. - Se över din användning av sådant som kyler och värmer
Just saker som kyler och värmer är det som i regel drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis AC, bastu, spabad, eldriven golvvärme och elelement. - Efterfrågeflexibilitet - använd elen när den är som billigast
Möjligheten att använda el på ett flexibelt sätt för att påverka förbrukning och kostnad kallas efterfrågeflexibilitet. Vill du minska dina elkostnader och bidra till att elsystemet blir mindre ansträngt kan du anpassa din elanvändning efter priset på el.
Om du har en timavräknad elmätare och ett rörligt avtal med timpris kan du via planering eller olika appar styra din elanvändning till de tidpunkter under dagen då elpriset är lägre. Sent på kvällen och under natten är elen i regel billigast. Ett tips kan till exempel vara att ladda elbilen då i stället för direkt efter jobbet. Läs mer om efterfrågeflexibilitet hos Energimarknadsinspektionen. - Vänd dig till Eskilstuna kommuns energirådgivare för fler råd och tips eller ta del av opartisk och kostnadsfri rådgivning genom Energi-och klimatrådgivningen.
Elavtal för villa
Det finns olika vägar att gå när ni ska välja elavtal till villa och hus. Vilket elavtal ni än väljer hos oss är elen fossilfri. Ni kan också välja till Bra Miljöval eller Solkraft till elavtalet.
Fast elpris
Att välja fast pris på elavtal är ett tryggt alternativ då månadsförbrukningen på el kan pendla mycket i villor. I vårt elavtal med fast pris får ni samma pris för elen året runt och dygnet runt, vilket också är smidigt för att ha koll på kommande utgifter. Ni får alltså samma pris per kilowattimme under hela perioden.
Rörligt elpris
Ett avtal med rörligt elpris följer elbörsens priser. Elkostnaden kan då variera från månad till månad beroende på hur elmarknaden ser ut. Ett rörligt elpris kan ge lägre kostnad på årsbasis än ett fast, men är en större risk.
Unik prismix
Eskilstuna-el är ett smart elavtal med en mix av både fast och rörligt pris. Ni betalar då 70% av elförbrukningen till fast pris och 30% till rörligt under vinterhalvåret, och tvärtom under sommarhalvåret. Allt för att maximera både trygghet och prisvärdhet i elavtalet!