Energieffektivisera hemma och bli elsmart!
Energieffektivisering är bra för den egna plånboken och bidrar också till en bättre miljö. Att skaffa sig kunskap om energieffektivisering lär dig att använda energi på ett smart sätt!
Normalvärden för årsanvändning av el framtaget av SCB (Statistiska Centralbyrån):
- Lägenhet: 2000 kWh/år (i huvudsak hushållsel)
- Villa utan elvärme: 5000 kWh/år
- Villa med direktverkande elvärme: 20 000 kWh/år
Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2000 kWh/år. Elektrisk golvvärme i badrummet, infravärmare utomhus till exempel på balkongen eller altanen vintertid innebär också mer elanvändning. Tänk på att ibland kan elanvändning sänka den totala energianvändningen, till exempel om du diskar för hand går det åt mer energi till varmvattnet du använder, än vad en modern diskmaskin kräver för samma mängd disk.
Spara på energianvändningen
- Se över din uppvärmningsform
I en elvärmd villa som förbrukar 20 000 kWh/år går 90 % av elen till uppvärmning och varmvatten. Olika typer av värmepumpar och fjärrvärme gör att dina energikostnader inte sticker i väg lika mycket. Att sänka inomhustemperaturen med en grad gör också stor skillnad – då minskar du din totala energiförbrukning med 5 %. - Se över din användning av sådant som kyler och värmer
Just saker som kyler och värmer är det som i regel drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis AC, bastu, spabad, eldriven golvvärme och elelement. - Efterfrågeflexibilitet - använd elen när den är som billigast
Möjligheten att använda el på ett flexibelt sätt för att påverka förbrukning och kostnad kallas efterfrågeflexibilitet. Vill du minska dina elkostnader och bidra till att elsystemet blir mindre ansträngt kan du anpassa din elanvändning efter priset på el.
Om du har en timavräknad elmätare och ett rörligt avtal med timpris kan du via planering eller olika appar styra din elanvändning till de tidpunkter under dagen då elpriset är lägre. Sent på kvällen och under natten är elen i regel billigast. Ett tips kan till exempel vara att ladda elbilen då i stället för direkt efter jobbet. Läs mer om efterfrågeflexibilitet hos Energimarknadsinspektionen.
Variation över året
Energianvändningen varierar över året och det innebär att kostnaderna är högre på vintern än på sommaren eftersom kylan ökar vårt behov av uppvärmning och el. Hur just dina kostnader kommer att förändras över året beror på hur fördelningen mellan fasta och rörliga priskomponenter ser ut för dig och de vanor du har som påverkar din energianvändning. Du kan läsa mer om elkostnader och elförbrukning hos Energimarknadsbyrån. Vi har också en lista med tips på hur du får upp och behåller värmen effektivast.
Andra enkla tips
- Tänk igenom dina köp; kan du köpa andrahand eller om du måste köpa nytt, kan du köpa i återvunnet material? Vitvaror kan du med fördel köpa energiklass A.
- Byt till lågenergilampor, du kan minska elkostnaden med upp till 500 kronor bara genom att byta ut din 60-watts glödlampa mot en lågenergilampa, (om man räknar in elkostnaden under hela lågenergilampans brinntid).
- Sätt lock på kastrullen, energianvändningen minskar med 30 procent om du använder locket.
- Dammsug bakom kyl och frys regelbundet, för mycket damm på gallret eller kondensorn ökar energianvändningen i onödan med så mycket som 25 procent.
- Installera timer eller stäng av apparater som du inte använder så ofta.
- Skaffa en grenkontakt med strömbrytare och koppla dina elektriska apparater till den. Då är det enkelt att bara med ett knapptryck stänga av alla apparater!
Oberoende rådgivning
För att få kontroll på energikostnader är det viktigt att skaffa sig kunskap om energibehovet. Energi-och klimatrådgivningen är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges kommuner där du som konsument får opartisk och kostnadsfri rådgivning när du vill spara energi och leva ett mer klimatsmart liv. Där kan du även hitta kontaktuppgifter till rådgivare som finns i din kommun.
Eskilstuna kommuns energi- och klimatrådgivare svarar kostnadsfritt på frågor om uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatpåverkan, statliga bidrag på energiområdet och mycket annat. Energi- och klimatrådgivningen vänder sig till allmänheten, små till medelstora företag och organisationer. Uppgiften är att hjälpa till att minska energianvändningen och där det är möjligt, använda miljövänligare teknik. Energi och klimatrådgivarna i Eskilstuna Kommun kan gemensamt nås per epost till ekr@eskilstuna.se.