Till sidans huvudinnehåll

Om prishöjningen för 2025

Från den 1 januari gäller de nya och höjda priserna för fjärrvärme. Vi förstår att du kan ha frågor kopplat till prishöjningen, därför har vi samlat svar och information om höjningen på den här sidan.

I vanliga fall är fjärrvärme känt för att ha en stabil och förutsägbar prisutveckling, men under de senaste två åren har energimarknaden i Sverige och Europa påverkats kraftigt av stigande priser på biobränsle. I och med det rådande marknadsläget är förutsättningarna för fjärrvärmeproduktionen fortsatt förändrade - under 2024 ökade kostnaderna mer än vad branschen som helhet förutspådde.

För att täcka de ökade produktionskostnaderna samt säkerställa att vi kan underhålla och utveckla vår verksamhet med fortsatt hög leveranssäkerhet, står vi nu inför en höjning av fjärrvärmepriset som börjar gälla 1 januari 2025. För att du som kund ska kunna påverka utfallet har vi valt att lägga en större del av höjningen på det rörliga priset. På så sätt får du större möjlighet att påverka din kostnad genom att optimera din anläggning och därmed minska energiförbrukningen. 

Åtgärder framåt

Trots det ansträngda läget blickar vi nu framåt och fortsätter att utveckla och investera i vår infrastruktur för att möta framtidens utmaningar. Fokus just nu är att bredda produktionsmixen för att kunna nyttja fler energikällor samt att investera i ny teknik för att öka verkningsgraden i vårat kraftvärmeverk. Detta kommer att innebära att vi blir mindre känsliga för framtida omvärldshändelser. Längre ned på sidan har vi samlat frågor och svar om prishöjningen.

Påverkar hela energibranschen

Vi på Eskilstuna Energi och Miljö är inte ensamma om att påverkas av de höga bränslepriserna, flera kommuner i landet står inför samma utmaning. Om du vill få en övergripande bild över hur prisläget ser ut i övriga kommuner kan du läsa Nils Holgersson-rapporten för fjärrvärme 2023-2024

Nils Holgersson rapporten är en årlig studie som kartlägger och jämför kostnader för olika kommunala tjänster, bland annat fjärrvärme. Syftet är att ge en överskådlig bild av hur kostnader för dessa tjänster skiljer sig åt över landet, samt att främja diskussion om prisutvecklingen. I rapporten ser du hur Eskilstuna Energi och Miljö (Eskilstuna kommun) står i förhållande till andra kommuner. 

Frågor och svar

Den kraftiga prishöjningen på fjärrvärme beror på en kombination av ökad efterfrågan i Europa och minskad tillgång på biobränslen, samt höga kostnader för dessa bränslen. Det instabila världsläget, inklusive kriget i Ukraina, har ytterligare förvärrat situationen genom att strypa tillgången på biobränslen från Ryssland, Belarus och Ukraina. Detta har drivit upp priserna och lett till ökade kostnader för fjärrvärmeproduktionen, vilket tvingar leverantörerna att höja priserna för att täcka kostnaderna och säkerställa leveranser.

  • Den dåliga ekonomin har minskat byggandet av hus i Sverige vilket ger mindre restvolymer i form av bark, spån och även grot (grenar och toppar). Dessa restfraktioner är mycket vanliga biobränslen i fjärrvärmen.
  • Begränsat utbud av slutavverkningsbar skog på grund av granbarkborren och många års högkonjunktur i skogen)
  • Volymer av träd som var insektsskadade, och därför använts som biobränslen, har avtagit.
  • Hårdare konkurrens om ädlaste bränslet i fastbränslekedjan, avfall, RT, grot (grenar och toppar).

Biobränslemarknaden fungerar som vilken marknad som helst och bränslet säljs på en internationell marknad. Priserna styrs av efterfrågan och eftersom länder med hög betalningsvilja vill köpa biobränslen från Sverige går stora volymer utanför landets gränser och priserna pressas uppåt. Den snabba energiomställning som pågår globalt, där många länder skyndar sig att ställa om till mer förnybara energikällor, har ytterligare ökat efterfrågan på biobränslen. Kronförsvagningen gör också Sverige till ett attraktivt land att importera från, vilket driver upp efterfrågan på våra resurser.

Prisjusteringen gör att vi kan fortsätta garantera hög leveranssäkerhet och investera i underhåll och utveckling av vårt fjärrvärmenät. Bristen medför kostnadsökningar men kommer inte att påverka själva leveransen, vi har säkrat upp nödvändiga bränslekontrakt inför kommande eldningssäsong.

Nej, det måste inte alltid användas biobränsle i fjärrvärmeproduktionen, men det är en vanlig och miljövänlig energikälla. Fjärrvärme kan produceras med olika typer av bränslen, till exempel avfall, restprodukter från skogen eller gas. I Eskilstuna har vi inte möjlighet att elda avfall eftersom vårt miljötillstånd inte tillåter det och det skulle kräva omfattande investeringar för att göra det möjligt, om vi skulle vilja det. Vi arbetar ständigt med att hitta alternativa energikällor och undersöker just nu möjligheten att använda restvärme från industrier som energikälla när det är möjligt. Vi planerar även för storskaliga värmepumpar som kan användas vid elöverskott.

Biobränsle är ett bra alternativ eftersom det är förnybart och bidrar mindre till klimatförändringar jämfört med fossila bränslen. 
Vi strävar efter att använda en blandning av olika energikällor för att hålla produktionen stabil och minska beroendet av en enda typ av bränsle.

Vi har samlat energispartips på vår hemsida som du kan följa för att påverka och minska din förbrukning. Dessutom erbjuder Eskilstuna kommun kostnadsfri oberoende energirådgivning. De svarar på frågor om uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatpåverkan, statliga bidrag på energiområdet och mycket annat.

Du har alltid rätt att säga upp ditt avtal eller begära förhandling av leveransvillkoren. Du har även rätt att ansöka om medling genom Energimyndighetens Fjärrvärmenämnd.

Vänligen kontakta vår kundservice för att säga upp ditt fjärrvärmeavtal, antingen muntligen eller skriftligt. Om inget annat har avtalats så avslutas avtalet senast tre (3) månader efter att du sagt upp det. Uppsägningen är kostnadsfri och vi kommer gemensamt överens om vilket datum avtalet ska upphöra.

Om du skulle vilja återansluta dig till fjärrvärme efter uppsagt avtal kommer du betraktas som ny kund, vilket innebär att det då gäller full anslutningsavgift.

Det finns stor potential att ta ut mer grot (grenar och toppar) från skogsbruket än vad som görs idag på ett ekologiskt hållbart sätt. Men det kräver att skogsägare har ett intresse i detta och att en långsiktigt ökad efterfrågan kan påvisas så att entreprenadföretag vågar investerar i maskinell utrustning. Biobränslemarknaden hänger ihop med naturgasmarknaden i EU, och lägre gaspriser kan minska efterfrågan biobränslet och sänka därmed priserna, vilket är positivt för svensk fjärrvärme.

Det är svårt att förutspå hur det ser ut på energimarknaderna framåt. Vi jobbar med ett långsiktigt fokus och att vara en bra partner för skogsägarna och skogsbolagen samt bidra till effektiva uttag av grot. Vi är dock på en marknad där vi är en försvinnande liten del av totalen och vi är hela tiden beroende av att det avverkas skog. Vi själva avverkar ingen skog utan vill ta vara på alla resurser - och använda det som blir över.

Troligtvis så kommer marknadspriserna på biobränslen att ligga kvar på en hög nivå ett tag framöver, även om vi tror på en försiktig nedgång under 2025. Trots detta förväntar vi oss att de nya högre prisnivåerna blir det nya normala framöver.

Priset på fjärrvärme kan hållas oförändrat, sänkas eller höjas beroende på flera faktorer, såsom våra egna produktionskostnader, marknadens utveckling och efterfrågan på fjärrvärme. Om vi ser en stabil minskning av kostnaderna på lång sikt och en förbättrad marknadssituation, kan det öppna upp för möjligheter att justera priserna positivt.

Fjärrvärmeproduktionen blir mer attraktivt under perioder med höga elpriser eftersom fjärrvärme erbjuder stabila priser som bestäms årligen, till skillnad från elmarknaden där priserna kan variera kraftigt under ett dygn. Eftersom fjärrvärme konkurrerar på en öppen marknad påverkas vi indirekt av elmarknadens svängningar, detta då våra konkurrenter ofta är beroende av el.